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THE STATE OF TEXAS’ INITIAL BRIEF 
ON SECOND THRESHOLD LEGAL / POLICY ISSUE, 

RELATED TO CAPACITY AUCTION TRUE-UP 

HONORABLE COMMISSIONERS: 

The State of Texas (the “State”), by and through the Office of the Attorney General, 

Consumer Protection Division, Public Agency Representation Section, files this initial brief in 

response to the Policy Development Division’s Order Requesting Briefing (January 30, 2004). In 

accordance with the deadline set out in that Order, this pleading is timely filed. 

The legal / policy question to be addressed is as follows: 

Is an afdiatedpowergenerating company (PGC) eligible to reconcile the dgerence 
between the price ofpower obtained through capacity auctions and the power cost 
projections used in the excess cost over market (ECOM) model ifthe aflliated PGC 
has less than 400 megawatts of installed generation capacity and did not auction 
capacity pursuant to PURA j 39.153 and P. U. C. SUBST. R. 25.381 ? 

The short answer to this question is a simple “No.” This answer is apparent from the plain 

language of PURA, reading $ 5  39.153 and 39.262 in harmony, as well as from the intent behind 

SUBST. R. 25.263(i) - the sub-section ofthe true-up rule which implements the capacity auction true- 

up or “wholesale clawback.” 

The starting point for any analysis of this question must be to construe the pertinent statutes 

as written and, if possible, ascertain legislative intent from the statute’s language. Helena Chemical 
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Co. v. Wilkins, 47 S.W.3d 486, 493 (Tex. 2001). Words used in the statute are to be interpreted 

according to their ordinary meaning, and are not to be interpreted in an exaggerated, forced, or 

strained manner. Southwestern Bell Tel. Co. v. Public Util. Comm’n, 888 S.W.2d 921, 926 

(Tex.App. -Austin 1994, writ denied). Additionally, the statute as a whole should be considered, 

and the interpretation “should not give one provision a meaning out of harmony or inconsistent with 

other provisions, although it might be susceptible to such a construction standing alone.” Helena 

Chemical Co. at 493, citing Barr v. Berizhard, 562 S.W.2d 844,849 (Tex. 1978). It is presumed that 

the Legislature intends an entire statute to be effective and that a just and reasonable result is 

intended. Helena Chemical Co. at 493. Rased upon these principles, there is no basis for arguing 

that an entity which the legislature has specifically exempted from conducting any capacity auctions 

could be entitled to a capacity auction true-up. 

In PURA $ 39.262(d)(2) - the capacity auction true-up provision - an affiliated power 

generation company (PGC) is specifically directed to reconcile “any difference between the price of 

power obtained through the capacityauctions under Sections 39.153 and 39.156,” and the power cost 

projections employed in the ECOM model. (Emphasis added.) Thus, the Legislature has explicitly 

incorporated PURA 4 39.153 in the true-up provision by reference.’ That provision, in turn, 

explicitly excludes any entity such as TNMP, or its PGC - i e . ,  one with less than 400 MW of 

generating capacity - from the definition of “electric utility,” and thus from any duty to conduct a 

capacity auction. It is undisputed that TNMP, in accordance with this provision, has not held any 

such auctions. 

1 PURA 4 39.156, also incorporated in the true-up provision, only applies to a utility 
or PGC owning or controlling more than 20% of generation capacity in apower region, and therefore 
has no applicability to TNMP or its affiliated PGC. See PURA 5 39.156(b). 
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It is simply impossible to harmonize these provisions in such a way that an entitywhich has 

not conducted any capacity auctions could nonetheless lay claim to any differential in the price of 

power obtained through such auctions. It is apparent from the plain language (using an interpretation 

which is not “exaggerated, forced, or strained”) that in order to “obtain” a price in an auction, an 

entity must actually conduct an auction. No capacity auction, no capacity auction price, no capacity 

auction true-up. Any other interpretation would divorce the exemption in 3 39,153(a) from the 

entitlement in 0 39.262(d)(2), bringing the two provisions into disharmony and creating a result 

which is unjust and unreasonable. 

In order to achieve the result urged by TNMP in its application, one has to assume that the 

statutory language - “price ofpower obtained through the capacity auctions under Section[] 39,153” 

- is a reference to some amalgamation of the prices obtained by some or all of the non-exempt 

entities which actually did conduct capacity auctions. However, this is not the interpretation which 

is being applied to any entity which actually conducted such auctions. See PUC SUBST. R. 

25.263(i)( 1)(C), stating that the “capacity auctionprice”used in the calculation “shall be& APGC’s 

total capacity auction revenues , . , divided by that APGC’s total MWh sales. . . .’’ (Emphasis 

added.) Thus, each entity which did conduct auctions is performing the true-up based upon its own 

specific results. It would be inconsistent, and therefore contrary to basic principles of statutory 

construction, to give this statutory phrase one meaning when applied to TNMP and its affiliated 

PGC, but an entirely different meaning when applied to other utilities and APGCs. 

In its application, TNMP bases its claim to the wholesale clawback on a hyper-technical 

reading of PUC SUBST. R. 25.263(i)(2), which states: 

If, as a result of not having participated in capacity auctions pursuant to 
$25.381(h)(l) of this title, an APGC is unable to determine a company-specific 
capacity auction price, the APGC may request in its true-up application a method 
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using prevailing capacity auction prices from other APGCs for the calculation in 
paragraph (1) of this subsection. 

See Pre-filed Direct Testimony of Larry P. Gunderson at 2. 

While this is certainly a clever afterthought by TNMP, it is decidedly an interpretation 

which was ever suggested by that utility in the course of the tnie-up rulemaking. The language of 

25.263(i)(2) was not in the proposed nile as originally published, and TNMP never even hinted that 

any such amendment was needed in order to make it eligible for a capacity auction true-up. When 

asked -before the true-up rule’s initial publication -whether the Commission’s SUBST. R. 25.381, 

relating to capacity auctions, “adequately address[es] the specific requirements of PURA 

39.262(d)(2),” TNMP responded with a resounding: “No current position.” PUC Project No. 2357 1, 

Texas New-Mexico Power Company’s Responses to Commission Questions, at 4 (March 30,2001). 

After publication of the proposed rule, in its comments (July 16,2001) and its reply comments ( J ~ l y  

30, 2001), TNMP continued to take no position on the capacity auction true-up, and offered no 

statement whatsoever regarding any amendment to §25.263(i). 

Moreover, TNMP’s current belated interpretation is inconsistent with the Commission’s 

stated rationale for amending the true-up rule by adding sub-section (i)(2). The reason for the 

addition was AEP’s concern that, due to its divestiture of three CPL generation facilities, 

CPL would no longer have actual capacity auction prices that could be used in 
determining its ECOM/capacity auction true-up. , , . Hence, CPL requested that it 
be allowed to propose in its true-up filing a methodology for arriving at an 
ECOMkapacity auction true-up that reflects its unique circumstances. 

Project No. 23571, Order Adopting New 3 25.263, at 90 (December 3,2001). 

Although agreeing that, “where possible, company-specific prices should be used in 

companies’ tnie-up applications,” the Commission stated that a company showing “unique 

circumstances” may request a method using prevailing capacity auction prices to determine an 
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appropriate surrogate. Id. at 91. In context, it does not appear that the Commission intended such 

“unique circuinstaiices” to include the circumstance where an entity was entirely exempt from 

conducting a capacity auction. Instead, the Commission merely intended to fill a gap in the data 

available to an entity which was statutorily required to carry out these auctions. Significantly, 

although AEP made its comment on July 16,2001 ,* TNMP did not take up the issue in its July 30, 

2001 Reply Comments, in order to claim that it too presented unique circumstances. As noted 

earlier, this silence is a further indication that TNMP had not yet conceived of the possibility that 

it or its affiliated PGC would have any right to claim the proceeds from a capacity auction true-up 

proceeding. 

In sum, it is apparent from the plain language of the statute - reading the two pertinent 

provisions in harmony as required by fundamental canons of statutory construction - that an entity 

which was exempt from conducting capacity auctions under PURA 0 39.153, and did not do so, has 

no entitlement to conduct a capacity auction true-up under 6 39.262(d)(2). This conclusion is 

bolstered by TNMP’s utter indifference to the issue during the true-up mlemaking, an unmistakable 

indication that its current claim is of recent vintage. More importantly, this interpretation of the 

statute and rule is consistent with the Commission’s statements in the preamble to the true-up rule 

itself, explaining its rationale for adding sub-section (i)(2) to SUBST. R. 25.263. For all these 

reasons, the answer to the threshold question posed by the Policy Development Division is “No.” 

Dated February 10, 2004 

Project No. 23571, Comments ofAmerican Electric Power Company, Inc., at 29-30. 2 
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Respectfully submitted, 

GREGABBOTT 
Attorney General of Texas 

BARRY R. McBEE 
First Assistant Attorney General 

EDWARD D. BURBACH 
Deputy Attorney General for Litigation 

PAUL D. CARMONA 
Chief, Consumer Protection Division 

MARION TAYLOR DREW 
Public Agency Representation Section Chief 

B r y a d  Baker 
State Bar. No. 00790256 

Amalija J. Hodgins 
State Bar No. 09769100 

Assistant Attorneys General 
Office of the Attorney General 
P.O. Box 12548 
Austin, Texas 7871 1-2548 

(512) 322-91 14 fax 
bryau .bakcr@oag.state. tx .us 

(512) 475-4237 

CERTIFICATE OF SERVICE 

I hereby certify that a true and correct copy of the foregoing State of Texas' Initial Brief on 
Second Threshold Legal / Policy Issue, Related to Capacity Auction True-Up has been served 
upon all parties of record by hand delivery, facsimile, or First Class U S .  Mail, on or before February 
10.2004. 
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an L. Baker 
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