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Q. Please refer to Page 44, Line 17 and Page 3425 of the UCOS:

(a) Please describe in detail what is meant by “Retail Service Extensions”

(b) Are the capital costs of “Retail Service Extensions” allocated to the Wholesale Transmission function, i.e., are those costs included in the Wholesale Transmission Cost of Service.

(c) If the answer to (b) is yes,  please explain why and provide all documents, and citations to state or federal law or substantive rules, supporting that allocation.

A.

(a)
“Retail service extensions” in the context of Mr. Houston’s testimony refers to interconnections of end-use, or “retail”, customers at transmission voltage levels.

(b) Yes, capital costs associated with interconnecting end-use customers (net of any customer contributions in aid of construction) are included in HL&P’s transmission cost of service.

(c) Customer interconnection costs that are not recovered from customers in the form of contributions in aid of construction are legitimate and necessary costs incurred by HL&P to provide transmission service.  Please note that HL&P has also forecast that some of its costs associated with interconnecting end-use customers would be recovered from customers which HL&P interconnects.

Generally speaking, a transmission and distribution utility is obligated to serve every customer within its certificated service territory under PURA §§ 37.151 and 39.203.  The utility is also obligated to provide open access transmission or distribution service, or both, under PURA §§ 35.004 and 39.203.  PURA §§ 36.051 et seq. provides that a utility shall recover its expenses and a reasonable rate of return on invested capital used and useful in providing service to the public.  Relevant to this request for information, PURA § 36.055 provides that the costs of facilities, etc. shall be separated or allocated as prescribed by the regulatory authority.  P.U.C. SUBST. R. 25.192(b)(1)(A) prescribes that power lines, substations, and associated facilities, operated at 60 kilovolts or above, including radial lines operated at or above 60 kilovolts, except the step-up transformers and a protective device associated with the interconnection for a generating station to the transmission network, are deemed to be transmission facilities and are included in the transmission cost of service.
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