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The City of Denton, the City of Garland, and the Greenville Electric Utility System (collectively “Cities”) submit this response to Order No. 3’s request for briefing on Category “A” Issues in the above-referenced proceeding.


The Cities submit the following comments on Category “A” Question Nos. 3, 4, and 7.
Question No. 3.  How should ERCOT transmission providers recover their transmission costs?  Should they bill retail electric providers, either directly or through an ERCOT settlement, or bill a transmission and distribution utility, which would then bill REP’s a combined transmission and distribution charge?

The structure for billing and recovering transmission costs in a competitive environment cannot follow traditional business processes in ERCOT.  In the future, the Texas electric market will include competitive energy sales, competitive billing, and competitive meter services.  These competitive functions will not necessarily be provided by the traditional bundled distribution utility that exists today.  With the traditional distribution utility not providing these functions, the distribution utility will not have primary access to much of the data and infrastructure which will be necessary to effectively bill REPs for transmission related services.

The Cities also note that REPs will be serving customers in many distribution service markets.  This will subject the distribution utilities to calculating and issuing numerous billings and also subject the REPs to verifying and paying for these numerous bills.  Additionally, the distribution utilities will be forced to obtain both personnel and office resources to calculate and issue these bills.  The Cities feel these billing charges should be borne by the REPs who receive the transmission services or be uplifted to the entire ERCOT system.

The Cities recommend that transmission charges be billed through the ERCOT settlement process.  The ERCOT settlement databases will be the one point for current aggregated customer data from the utility, the metering agent, and the REP.  For distribution utilities that have a flat-fee distribution service rate and competitive billing, the distribution utility may not even have sufficient data to generate billing for transmission services.  In addition, it may be very difficult and cost prohibitive for small municipal and cooperative distribution utilities to deal with billing REP's for transmission services.  If transmission billing continues to be calculated on load responsibility, it seems a simple matter for the ERCOT settlement system to calculate transmission rates for each customer and send billings to the appropriate REP.

Question No. 4.  Should the following factors be reflected in the ECOM calculation in setting the CTC: environmental clean-up costs and the salvage value of retired plants, including emissions allowances and the market value of retired plant sites?  Alternatively, should any of these factors be deferred to the true-up?


The Cities believe that this question will be addressed when the Commission adopts proposed P.U.C. Subst. R. § 25.261.  However, should this issue be decided in this docket, the Cities wish to stress that recovery of environmental clean-up costs must be reasonable pursuant to PURA
 § 39.263(c).  Estimating the costs of environmental cleanup would prove to be too large a task.  All investor owned utilities would be unable to meet the burden of showing the reasonableness of the costs.  These costs would be better evaluated during the true-up proceeding.

Questions No. 7.  How should system benefit fund fees be determined and how should they be recovered?


The system benefit fund fee should be determined based on consumption of power by the ultimate consumer.  PURA § 39.903(b) specifies that the fee is allocated based on the amount of kilowatt hours used by the consumer.  The fee should then be collected based upon the metered consumption of the ultimate consumer.  The retail consumer should be required to pay the prorated amount of the required fee consumed during the consumers’ normal billing period.  


The system benefit fund should not be tied to transmission charges.  The fee is clearly intended from PURA to be collected as a nonbypassable charge based on consumption from the ultimate retail consumers.  


Additionally, the fees cannot be collected from municipally owned utilities that have not implemented customer choice nor from the customers of municipally owned utilities that have not implemented customer choice.  In fact, PURA § 39.903(c) does not allow the fee to be collected from municipally owned utility customers until six months preceding the date customer choice is to be implemented.  


The Cities appreciate the opportunity to brief these issues for the Commission.  However, by submitting this brief, Cities do not waive any rights they may have to present evidence and argument on any contested issues.
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� All references to PURA are to the Public Utility Regulatory Act, Tex. Util. Code Ann. §§ 11.001 - 64.158 (Vernon 1998 & Supp. 2000) (PURA).
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